Hostrups Have 40, 1. t.v., 1954 Frederiksberg C.
klinik@hhfys.dk , +45 35360071

Behandling af

Lymfødem

Vi behandler både primært og sekundært lymfødem. Primært betyder, at lidelsen er medfødt, mens sekundært er resultat af en skade på kroppen – fx en kræftbehandling.

Lymfødem kommer sjældent ud af det blå men er under opsejling i et stykke tid. Hos nogle kræftpatienter kommer det ganske kort tid efter operationen eller strålebehandlingen, og hos andre kan det udvikle sig mange år efter. Ingen ved med sikkerhed, hvorfor nogle udvikler lymfødem eller præcis, hvad det er, der udløser det.

 Lymfedrænage er den metode, vi benytter til at behandle lymfødempatienter med. Vi giver lymfedrænage til hævelser i arme, ben, underliv og hoved-hals.

Kludder i skraldesystemet

Vi har alle sammen et lymfesystem, der fungerer som en slags kroppens skraldemand. Det er et kredsløb, der sørger for at bringe affaldsstoffer tilbage til blodet sammen med overskydende vand.

Lymfesystemet er en vigtig del af kroppens samlede kredsløb, og Det udgør en vigtig brik i vores immunforsvar og vores evner til at modstå bakterier og andre påvirkninger.

Lymfesystemet splittes ad

Når vi bliver opereret for kræft, bliver der skåret i og fjernet noget af lymfesystemet, fordi der er kræft i det. Får vi strålebehandling som del af vores kræftbehandling, får lymfesystemet yderligere et hak.

Lymfesystemet bliver med andre ord skåret eller strålet i stykker, og det betyder, at kroppen skal finde nye veje at få transporteret væske væk. Det lykkes ikke altid, fordi passagen ikke længere er fri og åben, eller fordi vi producerer for meget lymfevæske. Resultatet er en svulmet arm eller ben. Når lymfevæsken bliver stående, har vi fået det, der kaldes lymfødem.


Følgesvend resten af livet

Lymfødem er kronisk. Det kan behandles og lindres, men det kan ikke fjernes.

Statistisk ved vi ikke præcis, hvor mange mennesker, der døjer med lymfødem som senfølge af en kræftsygdom eller andre ulykker. Men vi ved, at en overvejende del af de mennesker, der udvikler lymfødem og har brug for lymfedrænage, har været igennem en operation for kræft eller strålebehandling for kræft. Det gælder patienter med brystkræft, underlivskræft eller prostatakræft. Disse grupper har særlig risiko for at udvikle lymfeødem.

Lymfedrænage skal udføres af en specialist

Lymfødem kræver behandling af en fysioterapeut, der har speciale i lymfedrænage og behandling af lymfødem. Det kaldes også en lymfødemterapeut.

I Hostrups Have Fysioterapi er vi specialister i at behandle lymfødem og i at give lymfedrænage. Vi tilbyder forebyggende, indledende og vedligeholdende lymfedrænage alt efter, hvornår du kommer til os og skal have behandlet dit lymfødem.

Kend dine muligheder

Kræftbehandling efterlader spor på både krop og sjæl. For de fleste hænger de to ting sammen, da de fysiske skader giver både funktionelle og kosmetiske gener.

I Hostrups Have Fysioterapi har vi specialiseret os i at behandle senfølger efter kræft, specielt indenfor de berørte områder; arvæv, stråleskader og lymfødem.

Hos os bliver du behandlet ud fra dit individuelle behov, med målet om at du får normal bevægelighed og styrke tilbage – og dermed en væsentligt forbedret livskvalitet.

Har du en henvisning fra din læge vil du kunne få offentligt tilskud til din fysioterapi behandling, og i nogle tilfælde dækket alle omkostninger. Vi opfordrer dig dermed til at tage kontakt til din læge, hvis det ikke allerede er tilfældet.

Tidlig indsats batter

Mange  kræftpatienter venter til de begynder at se og mærke forandringerne i arme eller ben, før de opsøger os og starter behandling.

Vi opfordrer til, at du tager lymfødemet i optrækket, så det ikke når at udvikle sig for meget. Jo tidligere du kontakter os og bliver behandlet, desto bedre er muligheden for at forebygge eller lindre et spirende – eller eksisterende – lymfødem og få forebyggende lymfedrænage.



Hvad går lymfedrænage ud på?

Vi behandler dig med arvævsmassage for at sætte gang i cirkulationen og hindre yderligere tilstranding i passagen af lymfevæske.
En komplet lymfødembehandling omfatter:

•   Instruktion i hudpleje
•   Manuel lymfedrænage
•   Bandagering
•   Instruktion i selvdrænage.

Vigtigt du selv arbejder med

Lymfødem er ikke farligt, men det er ubehageligt og besværligt.

Du får mest ud af lymfedrænage og den øvrige behandling for lymfødem, når du selv arbejder med. Det vil sige passer på dig selv og laver de øvelser, vi giver dig. 

Tilskud fra kommunen til strømper og handsker

Det er langt fra alle vores lymfødempatienter, der har behov for en handske eller en strømpe til deres hævede arm eller ben. Det afhænger meget af, hvor i forløbet du er – om dit lymfødem er begyndende eller du har haft det i et stykke tid. Eller om du lader dig behandle med forebyggende lymfedrænage for ikke at udvikle lymfødemet.

Men nogen har brug for støtte. Når du er færdig med den intensive behandling af dit lymfødem, skal du have taget mål til et ærme, en strømpe eller en handske. Det skal du have på hele tiden, for at holde på formerne og forhindre din arm eller ben i at hæve på grund af den stillestående lymfevæske.

Strømper og handsker er hjælpemidler, der p.t. støttes af din kommune. Du har ret til at få to sæt om året.

Vi anbefaler, at man starter behandling hos os hurtigst muligt efter sin operation og får den samtidig med, at man er i behandling på hospitalet,” opfordrer Anne Hjordt, der gennem årene har behandlet mange mennesker med lymfødem skader Hostrups Have Fysioterapi.

”Det gør en mærkbar forskel, at vi kommer i gang med at arbejde med det beskadigede væv og lymfesystemet så hurtigt som muligt. Det mindsker konsekvenserne af kræftbehandlingen, øger patienternes velvære og bevægelighed på sigt.”

Anne Hjordt